Skip to content Skip to footer

FİLTRE PRES PLAKA ÇALIŞMA PRENSİBİ

Filtre presler içinde bulunan filtre plakalar sayesinde, basitçe katı-sıvı ayrıştırmak için kullanılan bir yöntemdir.  Filtre plakalar üzerinde kullanılan filtre bezler aracılığıyla katı ve sıvının ayrıştırılması ile filtrasyon yapılır.

Filtre pres plakaları kapandıktan sonra, filtrat filtre pres dolar ve hidrolik basınçla plakaların sıkıştırılması sonucunda katı-sıvı maddelerin ayrıştırılmasını sağlanmaktadır.  Plakalar arasında katı maddeler birikirken, deşarj kısmından sıvı madde boşaltılır.  Katı maddeler ise sıkıştırma bittikten sonra plakaların açılması ile hazneye dökülür.  Prosese göre ürün katı madde ya da sıvı madde olabilir.

Farklı sayıda ve tipte plakaya sahip olabilen filtre presler; su arıtma, maden (konsantre ve atık olarak), gıda (şeker, vs.), kimyasal gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.   Prosese göre filtre plaka tipleri değişiklik göstermektedir.

FİLTRE PRES PLAKA TİPLERİ:

 

PLAKALAR VE ÇERÇEVELER (PLATE & FRAME, BOŞ-DOLU)

İlk kullanılan sistemlerdendir. Bu tür plaka kullanan filtre preslerde, adından da anlaşılacağı gibi bir dolu (plaka) bir boş (çerçeve) plaka kullanır.  Kek çerçeve kısmında oluşur ve çerçeve kek kalınlığını belirler.

 

Her plakanın ve çerçevenin köşelerinde veya bunların dışında prosese özel olarak düzenlenmiş filtrat deşarj kanalı, yıkama suyu (cake washing) deşarj kanalı gibi çeşitli kanallar bulunmaktadır.

 

BASINÇ / CHAMBER PLAKALAR (RECESSED):

Plaka-çerçevenin evrimleşmiş hali olan, muhtemelen en yaygın kullanılan filtre plaka tipidir. Plaka-çerçeve sistemine göre daha yüksek basınçlar ile filtrasyon yapılmasına olanak verir.

 

Besleme deliğinden filtrat verildikten sonra süzme işlemi yapılır.  Basınç plakalarında deşarj; içeriden ya da dışarıdan musluklu olarak yapılabilir.  Besleme deliği proses gerekliliklerine göre; merkezden, yukarıda, ya da plaka dışından yapılabilir.

 

MEMBRAN PLAKALAR (MIXPACK)

 

Prosesin daha kısa döngüye ihtiyacı olduğu ya da daha kuru kek gerekliliği halinde tercih edilen plaka tipidir.  Basınç plakalarından farklı olarak, filtre plakalar bir adet basınç bir adet membran plaka olacak şekilde filtre prese yerleştirilir.  Filtrat besleme deliğinden verildikten sonra, kuruluğu arttırmak adına membran plakalar su ya da hava ile şişirilerek sıkma işlemi yapılır.  Bu işlem kekin daha kuru olarak çıkmasını sağlar.  Membran sistemlerin deşarjları kapalı olarak plaka köşelerinden yapılır.

 

Prosese göre farklı malzemelerde ve farklı tiplerde membran plakalar kullanılmaktadır.  Bunlardan bazıları TPE, antistatik gibi malzemeler ile kaynaklı tip membranlar ya da değiştirilebilir membranlar olarak seçenekler mevcuttur.

 

HİBRİT PLAKALAR

Son yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.  Hibrit plakalar tek tarafı basınç tek tarafı membran olmak üzere üretilmiştir.  Bu plakalar ile kullanıcılar hem basınç hem membran plakalarından yedek bulundurmak yerine tek tip membran ile yedekleme yapabilir ve yedek parça stok maliyetlerini düşürebilirler.

Yorum Yap